וַיֵּצֵא אֶל-מוֹצָא הַמַּיִם וַיַּשְׁלֶךְ-שָׁם מֶלַח וַיֹּאמֶר כֹּה-אָמַר ד' רִפִּאתִי לַמַּיִם הָאֵלֶּה לֹא-יִהְיֶה מִשָּׁם עוֹד מָוֶת וּמְשַׁכָּלֶת
(מלכים ב' , ב', כ"א)

ברוך בקר הוא האיש שמאחורי אגדת המלח הישראלית.

תחילתו של הסיפור בסביו, שהיה קצין יהודי בצבא הרוסי במלה"ע השנייה, והוצב בפולין. במהלך המלחמה נפצע ברגלו והועבר לטיפול בבית חולים מקומי, שהתחיל כבונקר שנבנה ע"י הגרמנים במלה"ע הראשונה, 300 מ' מתחת האדמה, בעיירה ויליצ'קה, למרגלות הרי הקרפטים- בתוך מכרה מלח ענק.

בבית החולים החלים הסב, אך החל להרגיש שמשהו "חסר" לו- השיעולים וקוצר הנשימה שליוו את התקפות האסטמה מהן סבל מאז שהוא זוכר את עצמו.

כך התוודע סבא בקר, מבלי להתכוון כלל, לתכונה נוספת של מכרות המלח: היכולת שלהם להקל, ואפילו להקל מאוד, על מחלות שונות באיברי הנשימה. מה שנקרא בשפה הרפואית "ספלאותראפיה" או "גאלו תראפיה".

המלחמה הסתיימה, וסבא בקר חזר הביתה- אך לא שכח את המכרה שבויליצ'קה. מידי פעם, כשהתקפי האסטמה גברו עליו, היה נוסע לכמה ימים של הרחבת הסמפונות ושחרור הליחות במעמקי מכרה המלח, ששמו כמקום מרפא לחולי דרכי הנשימה כבר החל לצאת למרחוק.

ברוך זוכר את התקפי האסטמה של סבא עוד מביילורוס. הבעיה של הסבא הייתה שכשהוא היה נכנס להתקף הוא לא היה יכול לשחרר אוויר. הוא היה ממשיך לנשום ולנשום אבל לא היה יכול לשחרר. ברוך זוכר איך סבא היה מתנפח, מתנפח, מתנפח ומאדים ליד השולחן החגיגי ואת רגעי החרדה שחוו כל בני המשפחה עד שההתקף היה נעלם .

הדבר היחיד שמקל על המחלה הכרונית שממנה סובל סבא של ברוך כל חייו הוא ביקור שנתי במכרות המלח בפולין. כבר עשרות שנים שהוא רגיל לנסוע עם סבתא ולהעביר את הקיץ באזור המכרות .

על מנת להקל על שחרור גוש ליחה מן הגוף או פסולת שמקורה בזיהום או עישון רצוי לייבש את מעטפת הנוזלים שסביבה ואז כשהצנרת יבשה וחלקה הגושיש יכול להיפרד מן הגוף, ולהיפלט החוצה ביתר קלות . כל ילד שנוסע היום לאוושוויץ, מספר ברוך , לוקחים אותו למכרות המלח. המכרות יכולים להגיע לעומקים של 300 מטר והירידה מתבצעת במעליות תעשייתיות של כורים והנוסעים חבושים בקסדות, לא צחוק. אתה יורד במעלית 100 מטר – מחליף יורד עוד 100 מטר – מחליף וככה איזה 300 מטר עד למטה. לפני מספר שנים סבא הגיע לשם ואמרו לו: אתה לא נכנס! אתה זקן מדי ואנחנו לא ניקח עליך אחריות. אם אתה רוצה יש לנו חדר מלח בבית ההבראה. הסיפור הזה הדליק נורה אצל ברוך – אם אפשר לבנות חדרי מלח באופן יזום, אז מן הסתם אפשר לעשות את זה גם בישראל. ברוך, שהיה אז לקראת סיום לימודי הסיעוד שלו, פנה להכשרה בת שמונה חודשים באותו בית חולים בו אושפז סבו לפני חמישים שנה.

בויליצ'קה של היום היא נקודה מרכזית במפת התיירות של פולין, ומערת המלח הפכה בית חולים בן 9 קומות, מאתיים וחמישים קילומטרים של מנהרות, אולמות, פסלי ענק, מעברים תת קרקעיים, אגמים ועוד- שלושה קילומטרים מתוכם מסלול תיירות וכל היתר אתרי טיפול- ומעליות מיוחדות מורידות את החולים כל אחד בעומק שונה- בהתאם למחלתו ולטיפול המתאים.

גם נקודה יהודית יש בבית החולים- "מערת היהודים"- האזור בו עבדו נערים יהודים בתקופת מלחמת העולם השנייה, שהאחרונה שבהן שוחררה ע"י הכוחות הרוסים שהגיעו לויליצ'קה. על דופן המערה נשאר חצוב למזכרת מגן דוד גדול.

קצת היסטוריה

הטיפול בחדרי המלח- ספלאותרפיה- קיים כ2500 שנה- הלוחמים האינדיאנים הפצועים היו נשלחים לשהייה במכרות מלח ומושקים במי מלח, באיטליה היו נשלחים חולי שיגרון, דלקת פרקים ומחלות נשימה למערות מלח וכו'. בחפירות ומחקרים שונים נמצאו מערות מלח ברוב מדינות אירופה, רוסיה ואוקראינה, ועדויות לשימושם הרפואי.

ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים לאתרי טיפול ושימושים רפואיים נמצאו באיטליה, יוון, הודו, הונגריה, רוסיה, פולין, גרמניה, אוסטריה ועוד. בכל איזור בו נמצא המלח המופלא- ניצלו אותו המקומיים, וישנן עדויות לתוצאות מדהימות.

במאה ה20 הפכה מערת Klütert בגרמניה למקלט מההפצצות- אלא שחוץ מההגנה ניתן היה לשים לב לשיפור משמעותי בבריאות השוהים ובנשימתם- היא הפכה למרכז טיפול נשימתי משנת 1945, ומשנת 1949 למרכז מחקר. ספנגל, פיזיקאי גרמני, בדק את הקשר בין משתני האקלים השונים תוך תצפיות רפואיות מדוקדקות- ומסקנותיו, ביחד עם הגיאולוג ההונגרי קסלר וחוקרי ספלאותרפיה נוספים- היוו את הבסיס לספלאותרפיה המודרנית. נמצא קשר ישיר בין טמפרטורה, לחץ (עומק באדמה) וריכוז המלח לטיהור מערכת הנשימה ושיפור משמעותי במצבם של החולים במחלות כרוניות הקשורות בה. המערה נשארה מאז כאתר טיפולי- ובעקבותיה קמו מכרות מלח טיפוליים נוספים בחלקים נרחבים באירופה וברה"מ לשעבר, ומחקרים רבים עליהם. בעקבות התוצאות הצליחו המדענים לדייק בטיב הטיפול, דיוק בעומק האדמה והטמפ'- עד לתוצאות מדהימות- שיפור של 80% בחולי אסטמה מבוגרים, וריפוי של 100% בילדים! (בבי"ח בויאליצ'קה, בפולין)

משנות ה50 של המאה הקודמת ואילך מדינות רבות באירופה אימצו את הספלאותרפיה – וחצבו מכרות מלח בעומקים של מאות מטרים. בחלק מהמקומות נוסדו בתי חולים של ממש מתחת לפני השטח- עם קומות בעומקים שונים למס' סוגים של טיפולים. משנות השישים הפכה השיטה למדעית. כיום היא נחשבת כחלק מלימודי הרפואה. ברוסיה , למשל, נוהג כל רופא קופת חולים לשלוח את מטופליו לטיפול בחדרי מלח, במכרות המלח או לאינהלציות מלח.

אך לא תמיד אפשרי לנסוע למכרות המלח- לא כל אחד יכול להרשות לעצמו את טיולי הבריאות באירופה, וגם כשאפשר- יתכן כי המצב הבריאותי אינו מאפשר זאת. מלבד זאת, המעבר החד מאזור האקלים לו הורגל החולה לאזור שונה, לא תמיד מומלץ, בעיקר לא לחולים.

לכן פותח השלב הבא- יצירת "מיקרו אקלים" של מכרות המלח- חיקוי של הסביבה הטבעית במכרות- חדרי מלח.

לברוך בקר טכניקה ייחודית לבניית חדרים אלו- החדר הינו בגודל 20-30 מ"ר, העשוי מחומרים רגילים- וציפוי כל דפנותיו הפנימיות בלבנים של מלח המועשרות בחימר, אבנים וטיט. לבנים אלו חצובות ממכרות בעומק של כ300 מ' באוקראינה, ובעובי של כ20 ס"מ. כמו כן על הרצפה נמצאים גם רסיסי מלח. כך עבור כל חדר משתמש ברוך בכ20 טון של מלח. המלח הינו בעל תכונה אנטי בקטריאלית, האבנים פולטות רסס דק של מלח, המורכב מברום ונתרן- כלוריד ומינרלים נוספים. האוויר סטרילי, רווי ביונים שליליים ונקי מחיידקים, וכתוצאה מתנאים אלו נוצרים תנאים מלאכותיים הזהים למכרות המלח. יתרון נוסף הוא בכך שהאוויר בחדר המלח נקי המטוהר מאלרגנים- דבר המאפשר חיזוק ואיזון המערכת החיסונית.

הוכח מדעית כי מספיקה שעה ביום של נשימת אויר מטוהר , רווי מלח, ע"מ להחזיר את המערכת החיסונית לאיזון.

חדר המלח בנוי בצורה אסטתית ובטוב טעם. כורסאות עור נוחות משלימות את החוויה, המטופלים מתרווחים בהם לשעה של מרגוע. רמקולים המוצמדים לקיר משמיעים מנגינות על פי בחירתו של המטופל. יש המעדיפים לקרוא כאן, ילדים משחקים במשחקים שונים ויש שנרדמים – כל אחד על פי בחירתו שלו, אבל אין כל ספק כי השהייה בחדר מרגיעה מאד.

כיום, בזכות ברוך בקר, קיימים בארץ עשרה חדרי מלח.

פנינו לד"ר אילן זמיר, וותיק ההומיאופתיים בישראל ומנהל חדר המלח בירושלים שיאיר את עינינו.

למי מיועד הטיפול? " כל מיני סוגים של חולים במחלות ראיה ודרכי הנשימה מפיקים תועלת מן הטיפול: אסטמה, ברונכיט, נזלת אלרגית ושאינה אלרגית, דלקת גרון, שיעול (גם למעשנים), ואפילו נפחת- COPD- מחלת המעשנים.

ואם נרצה להבין קצת יותר לעומק מה יש בו, במלח, שמביא להשפעות הברוכות הללו, ננסה להבין קודם, על קצה המזלג את קשי הנשימה של חולי האסטמה.

"האסטמה מאופיינת בדלקת" כך ד"ר זמיר "הפוגעת בדפנותיהן של הסמפונות, גורמת להן לתגובתיות- יתר, ומביאה להרחבתן- ובכך להצרת חלל הסמפון באופן משמעותי, ומכאן הקשיים במעבר האוויר אל הריאות וביציאתו מהן (בנשיפה)"

תהליכים מקבילים מתרחשים גם בCOPD ובמחלות נשימה אחרות- פגיעה ב"צינור" לריאות.

גם זיהום האוויר בערים הגדולות ובסביבות

הכבישים הסואנים- מספיק. הוא זה שגורם לנו לספוג חלקיקי מתכות כבדות, כמו עופרת או קדמיום, שלא לדבר על מזהמים נפוצים אחרים, דוגמת עשן הסיגריות. הכימיקלים הללו חודרים לגוף ומזיקים בשתי דרכים: לא רק יצירת ליחה מוגברת, אלא גם החלשה של המערכת החיסונית הטבעית של הגוף. הליחה עצמה מהווה מצע נוח לגידול ווירוסים וחיידקים שונים, וככל שהיא הופכת להיות סמיכה וצמיגה יותר, כך קשה יותר לגוף להיפטר ממנה.

ובנוסף – על תאי האפיתל שנמצאים בדרכי הנשימה העליונות מצויים מעין "ריסים" המכונים CILIA. תפקידם לנקות את דרכי הנשימה מן החומרים הזרים שחדרו אליה: אבק, לכלוך, וחומרים זרים אחרים. הריסים נעים בתנועות מעגליות, וככל שגדלה מהירות התנועה- כך יעילה יותר פעולת הניקוי. פגיעות וזיהומים שונים במע' הנשימה גורמות לריסים לנוע באיטיות, ומונעות מדרכי הנשימה להתנקות כראוי…

כאן נכנס לתמונה המלח. מסביר ד"ר זמיר: " המלח, בו משתמשים, מכיל לא פחות מ-98 אחוזים של נתרן כלורי , מליחות גבוהה ביותר. בהשוואה למלח זה, המופק ממכרות שבאירופה, מכיל המלח שבים המלח רק 15 אחוז נתרן כלורי. תכונתו המרכזית של המלח הזה- נתרן כלוריד, הינה שהוא סופח אליו נוזלים, ובעיקר מים- במהירות ובכמות רבה. במכרות העמוקים והקרים נמוכה הטמפרטורה מטמפרטורת הגוף, והיונים השליליים שמפזר המלח בחלל המכרה מביא להתאדות הנוזלים שיצאו ממערכת הנשימה. כך מופרדת הליחה מן הנוזלים שקשרו אותה , והופכת לגוף זר, היוצא החוצה בעקבות שיעולים וכחכוחים. כך מומרצת גם פעולת של ריסי הסיליה, ופעולת הניקוי מתגברת. המלח גם מחטא את האוויר ומספק לנושם אוויר סטרילי ונקי מזיהומים. ריכוזו הגבוה של המלח מונע אפשרות של חיים עבור חיידקים- ובכך משתקמת גם המערכת החיסונית ".

יש לציין כי הטיפול אינו מומלץ לבעלי מחלות מדבקות, שחפת, מחלת הדם, גידולים ממאירים ולנשים בהריון.

כיום ניתן לראות בחדרי המלח השונים בארץ גם אנשים בריאים- הבאים להתנקות ולטהר את נשימתם-כמניעה למחלות אפשריות עתידיות, ובמיוחד עמוסה תקופת טרום החורף- לאחר שהתגלה כי יש חיסון לא חודרני כנגד האלרגיות, השיעול והצינונים… וכבר היה מי שאמר "נו, פה אני שעה- גם בתור לקופת חולים אני מחכה שעה- רק ששם אני יוצא עם אנטיביוטיקה וכאן אני יוצא כשאני יושם…"

מה אורכו של טיפול ?

הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה וחולים בכלל חייבים ייעוץ ואבחון מוקדם אצל ד"ר זמיר (שבלי כל קשר לחדר המלח מומחה בכל הנוגע לאסטמה).

כעקרון כל פגישה היא בת שעה, כאשר סדרה מורכבת מ-14 פגישות בחדר המלח. מומלץ להגיע בתדירות של פעמיים בשבוע. עם סיום הפגישות יכול המטופל לחזור לטיפול בתדירות פעמים בשנה. בדיקות שנערכו על ידינו הוכיחו כי אצל 85-90 אחוזים מהמטופלים חל שיפור ניכר לאחר הטיפול. 13-14 חודשים מאז הטיפול חש המטופל טוב יותר ועליו להשתמש פחות בתרופות קונוונציונליות או להתנתק מהם כליל. במידה וטיפול זה משולב עם טיפול הומיאופתי אצל ד"ר זמיר, יעילותו מתקרב לכ- 100% ".

הטיפול מוצע בשילוב עם מנורת מלח- וכך יגיעו המכרות עד הבית. מנורת המלח מיועדת לטיפול משלים לסובלים ממחלות כרוניות ואלרגיות של מערכת הנשימה, ויכולה לעזור ולשמש גם למי שבשל מצבו הרפואי אינו יכול להיכנס לחדר המלח.. פעולת הטיהור וזיקוק הריאות נחוצה לא רק לחולי אסטמה אלא גם לאנשים העובדים בסביבה מזוהמת באבק, חיידקים, חומרים רעילים ואף למעשנים הטיפול מתאים לכל הגילאים ומומלץ מאוד לילדים. כמו כן מנורת המלח , הפולטת יונים שליליים , מאזנת את החשמל באוויר ומנטרלת שליליות ולכן מומלץ להניחה בחדרים בהם מחשבים או מכשירי חשמל אחרים.

ד"ר זמיר ממליץ לחולים היותר מורכבים לשאוף אויר "מלוח" גם בלילה: לבנה ממכרות המלח, ובתוכה נורה, שבהדליקה תתחמם מעט ותהפוך את גביש המלח לפוטנטי יותר. המנורה ממוקמת ליד המיטה, וכך, תוך כדי שינה- ניתן "להתנקות" עוד קצת, ולהעלות את איכות השינה.

אגב כך התגלתה תופעה מבורכת אותה אף אחד לא צפה- מעל 90% מהישנים ומנורת מלח לצידם – הפסיקו לנחור כליל. כך החלה תופעת משנית של נשים הקונות מנורות לבעליהן….